ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ
Οι γυναίκες των Καραθεοδωρή φέρουν τις μεγάλες παραδόσεις του Γένους και την κληρονομιά της ελληνικής βυζαντινής αριστοκρατίας. Πολλές από αυτές κατάγονται από ισχυρές φαναριώτικες οικογένειες και έχουν εξαιρετική για την εποχή τους μόρφωση. Από τη Λουκία ξεκινά η παράδοση του κυριακάτικου εκκλησιασμού με όλη την οικογένεια, που διατηρείται έως τις μέρες μας.
Οι πολύτιμες σύζυγοι
Λουκία Μαυροκορδάτου, σύζυγος Στεφάνου Θ. Καραθεοδωρή
(Κωνσταντινούπολη 1812-1884)
Όταν η Λουκία, θυγατέρα του μεγάλου χατμάνου (τίτλος που απονεμόταν στους αρχηγούς των παραδουνάβιων ηγεμονιών) Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και της πριγκίπισσας Σμαράγδας Μουρούζη, κόρης του ηγεμόνα της Βλαχίας Αλέξανδρου Μουρούζη, νυμφεύεται τον γενάρχη Στέφανο, «η ευγένεια του νου ενώνεται με την ευγένεια του πνεύματος». Συνετή, μορφωμένη και ευσεβής γυναίκα, διακρίνεται για το μεγαλείο της ψυχής της. Βοηθά όλους όσους έχουν ανάγκη, ενώ διατελεί και πρόεδρος του Ζαππείου Παρθεναγωγείου. Μελετά την αρχαία ελληνική γραμματεία και μιλά με άνεση τη γαλλική γλώσσα, ρουμανική, και την αγγλική. Επιβλέπει τη μόρφωση των επτά τέκνων της και τους εμφυσεί την αγάπη για τη μάθηση και την πατρίδα. Το μνήμα της όπως και του συζύγου της Στεφάνου βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας Παναγίας Κουμαριώτισσας στον Νεοχώριο (Γενίκοϊ )Βοσπόρου.
Κασσάνδρα Μουσούρου, σύζυγος Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή Πασά
(Κωνσταντινούπολη 1851-1935)
Κασσάνδρα Μουσούρου (1851-1935), σύζυγος Αλέξανδρου Πασά Καραθεοδωρή Διατελεί για πολλά χρόνια πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος των Κυριών του Μεγάλου Ρεύματος, της ιστορικής ελληνικής κοινότητας του Βοσπόρου, και συμβάλλει, σε συνεργασία με αμερικανικά σωματεία, στην ανακούφιση των θυμάτων του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Με μεγάλη φροντίδα διαφυλάσσει τον χειρόγραφο κατάλογο βιβλίων της πολύτιμης βιβλιοθήκης του συζύγου της, που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Η Κασσάνδρα Μουσούρου καταγόταν από τη μεγάλη οικογένεια των Μουσούρων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Μία επανίδρυσε τη Μονή Σουμελά. Προικοσύμφωνο της κόρης του Αλεξάνδρου και της Κασσάνδρας Καραθεοδωρή, Ρωξάνης με τον Ανδρέα Μαυρομμάτη, γιό του μεγάλου ευεργέτη Μαυρομμάτη
Ευφροσύνη Καραθεοδωρή
(Κωνσταντινούπολη 1884-1947)
Ευφροσύνη Αλ. Καραθεοδωρή (1884-1947), σύζυγος Κωνσταντίνου Σ. Καραθεοδωρή. Δυναμική, αισιόδοξη, θαρραλέα, ακολουθεί τον διακεκριμένο σύζυγό της στα ταξίδια της ζωής του, από τη Σμύρνη και τη Γερμανία έως την Αμερική. Με την ανεκτίμητη στήριξή της, ο μαθηματικός θεμελιώνει το γοητευτικό εκείνο ελληνικό σπίτι, που τόσοι Έλληνες γνωρίζουν στο Μόναχο.
Σοφία Καραθεοδωρή
Η μικρότερη θυγατέρα του γενάρχη Σοφία, σύζυγος Γεωργίου Δέλτα, ζωγράφος, πέθανε στη γέννα του γιου της Στεφάνου Δέλτα μετέπειτα σύζυγο της μεγάλης πεζογράφου μας Πηνελόπης Δέλτα.
Μεγάλος είναι ο κατάλογος των σπουδαίων γυναικών της οικογένειας
Αναφέρουμε ενδεικτικά:
Ελένη Αντωνοπούλου, κόρη του γενάρχη Στεφάνου και σύζυγο του Μ Αντωνόπουλου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Γαλλία όπου ο σύζυγος της υπηρετούσε ως πρέσβης της Ελλάδος η Ελένη Καραθεοδωρή Αντωνοπούλου λογοτέχνης η ίδια και μεγάλης μορφώσεως, αλληλογραφούσε με τον Βικτώρα Ούγκο. Αντίγραφο επιστολής του προς την ίδια βρίσκεται στο Μουσείο.
Comtesse Anne de Noailles, φημισμένη Γαλλίδα ποιήτρια, ανηψιά της Κασσάνδρας Μουσούρου-Καραθεοδωρή.
Βαρόνη Μαρία Βετσέρα, ερωμένη του Ροδόλφου της Αυστρία και κόρη της Ελένης Μπαλτατζή.