ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ

Η οικογένεια των Μαυροκορδάτων είναι γνωστή από το 1500 οπότε και σχηματίστηκε το όνομα από τον σύνδεσμο δύο οικογενειακών ονομάτων των Μαύρων και των Κορδάτων. Αρχικά τα μέλη της ήταν εγκατεστημένα στην Κωνσταντινούπολη, όμως μετά την Άλωση μετοίκησαν στη Χίο.
Διαπρεπέστεροι γόνοι της οικογένειας υπήρξαν οι
α) Ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος γεννήθηκε στη Χίο το 1599. Στη συνέχεια μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου και αναδείχθηκε στο εμπόριο του μεταξιού με μεγάλη επιτυχία. Απέκτησε σημαντική περιουσία και παρέσχε μεγάλη υπηρεσία στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης του οποίου και ανακηρύχθηκε μέγας προστάτης. Νυμφεύθηκε τη Ρωξάνδρα Σκαρλάτου (1605-1684) που διακρίθηκε για τη μόρφωσή της, την ευφυΐα και τη σύνεσή της. Ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος δημιούργησε τον φαναριώτικο κλάδο της οικογένειας των Μαυροκορδάτων. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη το 1649
β) Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (1645-1709) υπέγραψε εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την Ειρήνη του Κάρλοβιτς (16 Ιανουαρίου 16) και γι αυτό έλαβε από μεν Σουλτάνο τον τίτλο «Prince Illustrissime”, από δε τον Αυτοκράτορα Λεοπόλδο τον Α’ το τίτλο του “Comte du Saint Empire Romain-Germanique”. Είναι γνωστός από το όνομα «Εξ Απορρήτων». Νυμφεύτηκε το 1670 τη Σουλτάνα, θυγατέρα του Ιωάννου Χρυσοσκουλαίου και της Κασσάνδρας, κόρης του Αλεξάνδρου Ηλία, Ηγεμόνος της Μολδαβίας. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ήταν ο προπάππος του παππού της Λουκίας Στεφάνου Καραθεοδωρή.
γ) Ιωάννης Μαυροκορδάτος (1684-1719) Πατέρας του ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αδελφός του ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος, τον οποίο διαδέχτηκε στο αξίωμα του μεγάλου λογοθέτη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και αργότερα του Δραγουμάνου της Υψηλής Πύλης από το 1710 ως το 1717. Διετέλεσε οσποδάρος (ηγεμόνας) της Μολδαβίας από τις 7 Οκτωβρίου 1711 ως τις 16 Νοεμβρίου 1711 και πρίγκηπας της Βλαχίας από τις 2 Δεκεμβρίου 1716 ως τις 6 Μαρτίου 1719. Ήταν άνδρας σοφός, μεγαλοφυής, γονιμότατος στο πνεύμα και εμβαθύνων στα ενδότερα της φιλοσοφίας. Μιλούσε Ελληνικά, Λατινικά, Γαλλικά και Ιταλικά, όλα άπταιστα. Ήξερε επίσης Αραβικά και Περσικά. Έγραψε βιβλίο Περί των καθηκόντων, το οποίο γνώρισε ευρεία διάδοση. Πριν ηγεμονεύσει έγραψε βιβλίο με τον τίτλο «Φιλοθέω Πάρεργα». Απεβίωσε στις 23 Νοεμβρίου 1719 στο Βουκουρέστι.
δ) Γεώργιος Μαυροκορδάτος (1760-1821). Ο παππούς της Λουκίας Στ. Καραθεοδωρή. Ένας από τους αρχηγούς της Ελληνικής Επανάστασης απαγχονίσθηκε από τους Τούρκους στις 17.4.1821 από το παράθυρο της ίδιας του της οικίας στο Μεγάλο Ρεύμα (Αρναούτκιοϊ) της Κωνσταντινούπολης. Νυμφεύτηκε την Ελένη Σούτσου. Ανιψιός του Γεωργίου Μαυροκορδάτου γιός του αδελφού του Νικολάου (μεγάλου θείου της Λουκίας Καραθεοδωρή) υπήρξε ο
ε) Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (1791-1865). Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Παντρεύτηκε την Χαρίκλεια Ιάκωβου Αργυροπούλου, μεγάλου Διερμηνέως της Υψηλής Πύλης. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Συνελεύσεως, υπερασπιστής του Μεσολογγίου και Πρωθυπουργός. Απεβίωσε στην Αίγινα 1865) και ετάφη στην Αθήνα. Νυμφεύτηκε την Χαρίκλεια, κόρη του Ιακώβου Αργυροπούλου μεγάλου Διερμηνέως της Υψηλής Πύλης. Μία από τις αδελφές του Αλεξάνδρου, η Αικατερίνη, παντρεύτηκε τον Σπυρίδωνα Τρικούπη και υπήρξε η μητέρα του Χαριλάου Τρικούπη. Η άλλη αδελφή του η Ευφροσύνη παντρεύτηκε τον βαρόνο Edouard Reineck του οποίου την κόρη Βιλελμίνη παντρεύτηκε το 1835 τον Αριστείδη Ευαγ. Μπαλτατζής. (Περί Μαυροκορδάτων βλ. Généalogie des Mavrocordato par Emile Legrand, Paris 100 Livre d’Or des Mavrocordato και Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια).
Μέχρι σήμερα τα μέλη της οικογένειας Μαυροκορδάτου έχουν συνδεθεί με επιγαμίες με σημαντικές οικογένειες μεταξύ των οποίων: Μελά, Καλλιμάχη, Βαλαωρίτη, Τομπάζη, Σούτσου, Μουρούζη, Ζαΐμη, Αργυρόπουλου, Ράινεκ, Τρικούπη, Καρατζά, Γκίκα, Λεβίδη, Σκυλίτση, Συγγρού, Μάνου, Μπαλς, Σίνα κ.α.



