ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Η ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ, ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το Μουσείο στεγάζεται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Βύσσας το οποίο κατασκευάστηκε με συνεργασία της πολιτείας και των κατοίκων και εγκαινιάσθηκε το 1950 από τον βασιλέα Παύλο. Ακολουθώντας την παράδοση στην παιδεία που αναπτύσσεται τους προηγούμενους αιώνες στο Βοσνοχώρι, η Νέα Βύσσα επενδύει στη μόρφωση των κατοίκων της ήδη από τις αρχές της δημιουργίας της πόλης. Στα μέσα του 20ου αιώνα λειτουργούν τρία δημοτικά σχολεία με περισσότερους από 700 μαθητές! Στην αρχή το 3ο Δημοτικό σχολείο λειτουργούσε ως τετραθέσιο με παραπάνω από 200 μαθητές. Σταδιακά, με την αύξηση των μαθητών του, γίνεται πενταθέσιο και εξαθέσιο έως την κατάργησή του το 2000 και τη συγχώνευσή του με το 1ο Δημοτικό Νέας Βύσσας. Το 2017 με πρωτοβουλία του «Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας Στέφανος Καραθεοδωρή» και τη συμβολή του Δήμου Ορεστιάδος και του Σωματείου «Κληρονομιά Οικογένειας Καραθεοδωρή» μετατράπηκε σε «Μουσείο των Καραθεοδωρή» και  εγκαινιάστηκε  από  την Α.Θ.Π. τον  Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εις ένδειξη εκτίμησης προς την οικογένεια Καραθεοδωρή για την επί δύο αιώνες υποστήριξη και προσφορά της προς Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ

Στην Ανατολική Θράκη, ο μικρός παρόχθιος οικισμός του Βοσνοχωρίου, κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες και  αποκτά στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας διοικητική και φορολογική αυτονομία. Με κύριο οικονομικό πόρο την καλλιέργεια της γης, οι κάτοικοι αποκτούν πλούτο και επενδύουν στη γνώση. Λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση, λειτουργούν δύο ελληνικά σχολεία και ένα παρθεναγωγείο με 60 μαθήτριες. Στο διάβα των αιώνων η γεωγραφική του θέση και η εγγύτητά του στην Αδριανούπολη, οι γεωπολιτικές μεταβολές, οι πόλεμοι, οι κατακτητές, οι μετακινήσεις πληθυσμών, προσδίδουν στο Βοσνοχώριο χαρακτηριστικά βόρειας, ανατολικής και δυτικής Θράκης, εμπλουτισμένα με στοιχεία κεντροευρωπαϊκών επιρροών. Στη μακρόχρονη πορεία του θα ζήσει μόλις δυόμισι χρόνια ελληνικής διακυβέρνησης, από το 1920 έως το 1923.

Η νέα πόλη κτίζεται το 1923 στην κοιλάδα του ποταμού Έβρου μετά την αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων του Βοσνοχωρίου, που προβλεπόταν από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Σήμερα ανήκει στον Δήμο Ορεστιάδας. Στη νέα του κοιτίδα ο οικισμός, χάρη στην εργατικότητα των κατοίκων του, ακμάζει γρήγορα και, με κύριο προϊόν τη σκούπα, γίνεται το οικονομικό κέντρο της επαρχίας Ορεστιάδας. Οι δεκαετίες μετά τον Εμφύλιο πλήττουν τον πληθυσμό, που ωθείται στη μετανάστευση αρχικά στη Γερμανία και αργότερα στην Αθήνα. Ωστόσο, η Νέα Βύσσα συμμετέχει δυναμικά τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτιστική και πνευματική ταυτότητα της περιοχής.

l-project-1

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Το Μουσείο των Καραθεοδωρή βρίσκεται στη Νέα Βύσσα Έβρου, γενέτειρα της οικογένειας Καραθεοδωρή.

Πρόκειται για ένα βιογραφικό-ιστορικό Μουσείο το οποίο εξιστορεί πτυχές από τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο των Καραθεοδωρή από τα τέλη τυ 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Πέντε από τις σπουδαιότερες μορφές της οικογένειας, με επίκεντρο τον σπουδαίο μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, που άφησαν την σφραγίδα τους στις επιστήμες, την πολιτική και την παιδεία των τελευταίων δύο αιώνων καθώς και οι γυναίκες τους, αναδεικνύονται μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα και  πολύτιμα κειμήλια, τα οποία έχουν δωρίσει οι απόγονοι της οικογένειας και συνάμα έχει συγκεντρώσει το Μουσείο 

Στην αίθουσα διαδραστικών εφαρμογών ζωντανεύουν εμπρός στα μάτια του επισκέπτη οι μορφές των Καραθεοδωρή ώστε να απολαύσει μια  απεικόνιση της ζωής και του έργου τους και να εμβαθύνει στο ιστορικό περίγυρο στον οποίο έζησαν και έδρασαν. 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ!